Singura libertate autentica este cea spirituala, cea care este si in armonie cu natura.

De cand ma stiu am exprimat faptul ca democratia este interpretata gresit, ca democratia implica si obligatii nu numai drepturi. Ca termenul libertate este interpretat gresit. Libertatea autentica din toate punctele de vedere nu exista decat in jungla.. acolo unde esti doart tu cu natura si animalele. Acolo unde nu exista prieteni, oameni sau alte institutii la care sa apelezi cerand „drepturi” sau protectie. Acolo unde singurul drept pe care il ai este acela de a te zbate sa supravietuiesti.

Dar ce este libertatea?

Aceasta are cateva tipuri de baza.

Primul tip este exprimat de dimensiunea metafizica. Prin asta intelegem una din propietatile naturii umane si anume „libertatea vointei” exprimata in primul rand prin autodeterminarea identitatii individului in fata binelui si a raului. Asupra acestui tip de libertate nu poate avea nimeni vreo putere, nici o alta persoana, nici societatea, nici demonii, nici ingerii pana nici Dumnezeu. „Dumnezeu nu poate salva omul fara voina sa”

Cel de-al doilea tip este exprimat de dimensiunea sociala a libertatii. Libertatea sociala este o libertate externa care este supusa unui set de reguli de conduita, legi si principii etice, culturale si morale general acceptate de mediul inconjurator. Intr-o democratie nu individul guverneaza legile, ci majoritatea indivizilor din societatea respectiva. Intr-o astfel de libertate iti sunt oferite drepturi in masura in care respecti standardele si legile general acceptate.

Multi mai spun: Dar democartia vine din termenul grec „demo crates” care reflecta ca statul este in mana poporului si nu poporul la mana statului. Asa este!. Dar observati ca insusi acest termen vorbeste de popor si nu de individ!!! Nu poate un individ dintr-o societate sa traiasca sub pretextul libertatii incalcand orice norma si conduita general acceptata.

Ce-a de a treia dimensiune, si ultima, este libertate spirituala. Singura autentica. Aceasta reprezinta autoritatea omului asupra viciilor sale, asupra dorintelor, asupra credintei, asupra propriului Ego. Aceasta dimensiune reprezinta de fapt autoritatea omului asupra sa. Este singura dimensiune care ne poate oferi eliberare. O viata spirituala corecta va avea ca efect respectarea tuturor libertatilor celorlalti astfel incat numarul de conflicte ar fi redus semnificativ.

Majoritatea conflictelor pornesc din dorinta noastra de a avea autoritate in fata altora, de a ne impune, de a cauta vina pentru esecurile noastre in ceilalti sau in alte lucruri, o declinare de responsabilitate, si practic lipsirea de libertate spirituala care implica controlul asupra propriului EU.

Libertatea nu este lucrul cu care sa te poti juca in siguranta. Sub pretextul unei libertati de exprimare au fost dezvoltate o sumedenie de medii sociale si retele, care de fapt au acces in orice moment la datele unuia dintre membri,astfel incat fiecare dintre noi are un profil clar definit, chiar si atunci cand nu avem propriul nostru cont intr-o astfel de retea, prin simpla interactiune cu altii oameni ne este conturat acest profil. Aceste informatii sunt apoi accesibile surselor de manipulare si influentare in masa care construiesc si propaga mesaje adecvate fiecarui profil.

Aceasta libertate utilizata in mod necorespunzator si fara un echilibrul al celor trei dimensiuni nu il ridica pe individ in demnitatea lui ci mai mult contribuie la degradarea morala si spirituala a acestuia devenind din propriul stapan un sclav la placerilor efemere si al intereselor diverselor grupuri.

In acest mod, este tot mai posibil ca lumea sa se indrepte catre autodistrugere.

Avem exemple de libertate autentica. Natura. Natura are un singur scop. Sa mentina viata pe aceasta planeta si tocmai de aceea fiecare lucru este in armonie cu celalalt. Fiecare element din natura conlucreaza pentru un ecosistem echilibrat. O libertate de o frumusete greu de explicat, greu de atins, dar nu imposibil. Totusi, pana si natura a ajuns sa fie tinta oamenilor care o distrug in ideea unor libertati care le-ar conferi acest drept.

In momentul in care ne conectam la natura ne vom conecta la spiritualitatea noastra si vom deveni mai buni, impacati si fericiti.

Autor: Florin Bughirica

 

Share This:

Lasă un răspuns