Natura, un adevarat remediu pentru sanatate.

Beneficiile naturii recunoscute de medicii din Marea Britanie.Medicii din Shetland, Scoția pot da acum prescripții de activități în natură pentru pacienți.

Este primul program din Marea Britanie în care medicii pot să întocmească pentru pacienții lor, scheme de tratament bazate pe activități în natură, acest lucru dupa mai mulți ani de lucru și monitorizare a beneficiilor. Întrucât acestea au fost extrem de numeroase atât în plan fizic cât și psihic decizia a fost luată și pusă în practică de către medicii din Shetland.

Încă din 5 octombrie 2018, medicii din Shetland, Scoția au fost autorizați să prescrie activități în natură ca și scheme de tartare a unor afecțiuni sau ameliorare și imbunătățire a calității vieții. Programul a fost lansat pe principalele afecțiuni cu răspândire destul de mare cum ar fi tensiunea arterială, anxietatea și creșterea fericirii pentru cei cu diabet zaharat, stres, boli de inimă și multe altele.

Partea interesantă este că schema de tratament a diverselor boli include și o serie de activități antrenante și uneori amuzante, care contribuie atât la păstrarea unui tonus și a unei stări psihice normale, entuziaste, căt și la menținerea mobilității și a funcționalității întregului organism. Pe întreaga perioadă a anului, pacienților le sunt recomandate în funcție de lunile anului, activitățile adecvate ficăruia dintre ei. Iată aici un calendar generic cu lunile anului și activitățile care sunt recomandate pentru o viață echilibrată și un organism puternic și sănătos.

Dovezile privind beneficiile naturii asupra sănătății mentale și fizice sunt numeroase. Dacă vă petreceți 90 de minute din zi în afara unei zone împădurite, va exista o scădere a activității într-o parte a creierului asociată de obicei cu depresia. Timpul petrecut în natură nu numai că reduce tensiunea arterială, anxietate și crește fericirea, dar reduce agresivitatea, simptomele ADHD, ameliorează controlul durerii, sistemul imunitar și, pe baza unui rezumat al cercetărilor privind beneficiile naturii pentru sănătate.

Un studiu realizat în 2017 de către cercetătorii de la Harvard T.H. Școala Chan de Sănătate Publică și Spitalul Brigham dedicate femeilor, din Boston au descoperit că trăirea în zonele verzi sau în apropierea acestora poate ajuta femeile să trăiască mai mult timp și să-și îmbunătățească sănătatea mintală.

Aceasta este ceea ce doctorii din Insula Shetland încearcă să exploateze în cadrul acestui program de terapie cu ajutorul activităților și a exercițiilor în mijlocul naturii.

Este minunat că se întâmplă acest lucru. Pare bizar faptul că un medic îți poate prescrie ca, înainte de job, sau după să ieși într-un parc, să te urci pe o stâncă, să te cațeri într-un copac, să miroși o floare… dar vom rămâne surprinși de efectele benefice asupra organsimului. Practic, acest lucru duce la o reconectare cu natura, la un limbaj comun, un limbaj care in timp, dacă dorim putem să îl folosim pentru a reduce derapajele climatice care apar.

Ne-am dori ca și în Românaia să se practice acest program de vindecare prin reconectare la natura, deoarece noi suntem absolut convinși că natura ne oferă tot ceea ce trebuie pentru ca noi să putem trăi sănătoși, în liniște și armonie. Restul ține de alegeri!

Multe împliniri!

Sursa informatiilor:

https://www.healthyshetland.com/site/assets/files/1178/730-1309-17-18_nature_prescriptions_calendar_4sep.pdf

https://edition.cnn.com/2018/10/05/health/nature-prescriptions-shetland-intl/index.html

Reconectarea cu natura – Photo Florin Mirel Bughirica

Share This:

Publicat de

Vascuta Cristina

Consultant naturopat la Magazin Naturist Inima Verde

Lasă un răspuns