Toamna, un anotimp frumos dar și cu afecțiuni specifice

Toamna, este pentru mulți dintre cei trecuți de vârsta de 50 de ani, deseori un coșmar. De ce spunem asta!?
Toamna, pe lângă alte afecțiuni ce țin de concentrare, de imunitate (răceli, bronșite, etc), datorită schimbării climatice și a umidității se fac simțite efectele neplăcute alte artritei sau reumatismului. Aceste afecțiuni sunt foarte comune în sezonul de toamnă, cauzând creșterea sensibilității și dureri articulare în urma expunerii la temperaturi mai scazute. Simtomele care apar sunt inflamațiile (înroșire și încălzire precum și inflamare urmată de durere) și pierderea funcțiilor unuia sau mai multor structuri conectoare sau de suport ale organismului cum ar fi:

  • articulații
  • tendoane
  • ligamente
  • oase și mușchi.

Simptomele comune a pierderii funcțiilor normale a acestor structuri de suport ale organismului includ durere, inflamare și rigiditate. Unele afecțiuni reumatice pot implica de asemenea organele interne.
Bolire reumatice sunt destul de diverse. Dintre acestea le enumerăm pe cele mai comune:

1. Osteoartrita

Este cel mai comun tip de artrită afectând în primă fază cartilajul ceea ce poate cauza durere articulară sau rigiditate.
Dizabilitățile motorii apar cel mai adesea în situațiile în care boala afectează coloana sau articulațiile care susțin greutatea corpului (genunchi, solduri, etc).

2. Artrita reumatoidă

Este o boala destul de frecventă și se manifestă prin faptul că afectează membrana sinovială ce delimitează articulațiile, manifestându-se prin durere, rigiditate, inflamare, degradarea articulației și pierderea funcțiilor acesteia.

3. Artrita reumatoidă juvenila

Este forma ceamai comună a artritei în perioada copilariei, cauzând durere, rigiditate, inflamarea și pierderea funcțiilor sistemului articular, poate fi asociata cu erupții cutanate sau febră și poate afecta diferite părți ale corpului.

4. Fibromialgia

Este o afecțiune cronică care cauzează durere la nivelul țesuturilor responsabile cu suportul și mișcarea oaselor și a articulațiilor. Aceasta se manifestă prin durere, rigiditate și puncte sensibile ce apar la nivelul mușchilor și tendoanelor, în special la nivelul gâtului, splinei, umerilor și șoldurilor.

5. Sclerodermia

Aceasta este cunsocută sub numele de scleroză sistemică. Sclerodermia afectează pielea, vasele de sânge și articulațiile dar și unele organe interne cum ar fi plămânii și rinichii. Această afecțiune presupune o producție excesivă și anormală de colagen la nivelul pielii și a organelor interne.

6. Spondiloartropatia

Acest grup de afecțiuni reumatice afectează în special coloana vertebrală. Forma mai comună este spondilita anchilozantă, afecțiune care nu afectează doar coloana ci și soldurile, umerii și genunchii, astfel încât tendoanele și ligamentele din jurul oaselor și articulațiile inflamându-se și cauzând durere și rigiditate.

7. Guta

Acest tip de artrită este rezultatul depozitării excesive de acid uric în sânge (hiperuricemie).

8. Artrita infecțioasă

Această formă de boală este provocată de agenți infecțioși (bacterii sau virusuri). Artrita cu parvovirus și artrita gonococica sunt două tipuri de artrită infecțioasă. În cazul acestui tip de artrită, diagnosticarea precisă și tratamentul antibiotic sunt cruciale în eliminarea infecției și minimizarea degradărilor la nivel articular.

9. Polimialgia reumatică

Această afecțiune implică tendoanele, mușchii, ligamentele și țesuturile din jurul articulațiilor. Din acest motiv simptomele includ adesea durere, rigiditate matinală la nivelul umerilor, șoldurilor, gâtului dar și a spatelui.

10. Artrită psoriazică

Apare în cazul pacienților cu psoriazis, putând afecta articulațiile din orice zonă a corpului, de la articulațiile mici ale mâinilor până la articulații intervertebrale.

11. Burșită

Această formă a afecțiunii reprezintă inflamația burșei, care este un sac mic cu fluid ce căptușește și lubrefiază zona în care elementele articulare (inclusiv os, tendon, ligament, mușchi sau piele) se freacă una de alta.

12. Tendinita

Această afecțiune este caracterizată de inflamarea tendoanelor (cordoane dure de țesut care conectează mușchii de oase) cauzată de suprasolicitare, injurii sau afecțiuni reumatice. Tendinita produce durere și sensibilitate și poate bloca mișcarea articulațiilor învecinate.

Pentru a sta departe de aceste afecțiuni sau pentru a ameliora simptomele bolii recomandăm băi calde (cu sare), acupunctură, antiinflamatoarele naturale (Harpagophytum), analgezicele (Curcuma, Turmeric) și desigur să evitați plimbările în condiții de vreme rece și/sau ploaie.
Totodată, puteți găsi în magazinul nostru online dar și în cele fizice, multiple remedii pentru reumatism și articulații.

Share This:

Publicat de

Vascuta Cristina

Consultant naturopat la Magazin Naturist Inima Verde

Lasă un răspuns