Ashwagandha. Ce trebuie să știm despre acțiunile sale.

Ashwagandha este o plantă adaptogenă foarte cunoscută în medicina ayurvedica și care manifestă abilități uimitoare de reducere a cortizolului și de echilibrare a hormonilor tiroidei. În India, ashwagandha este cunoscută sub denumirea de “forța armăsarului” fiind folosită în mod tradițional pentru întărirea sistemului imunitar după o boală.

Ashwagandha se mai numește și ginsengul indian datorită abilității acesteia de a dezvolta rezistența și pentru proprietățile sale de ameliorare a stresului.

S-au efectuat peste 200 de studii despre abilitatea Ashwagandhei de a:

  • Îmbunătăti funcționarea tiroidei;
  • Vindeca oboseala adrenală;
  • Reduce anxietatea si depresia;
  • Combate efectele stresului;
  • Mări puterea și rezistența;
  • Vindeca și preveni cancerul;
  • Reduce degenerarea celulelor creierului;
  • Stabiliza zaharul din sânge;
  • Reduce colesterolul;
  • Stimula imunitatea.

Beneficiile ashwagandhei pentru tiroidă
Ashwagandha este o vedetă în ceea ce privește sănătatea tiroidei. Oamenii de știință nu înțeleg pe deplin cum funcționează adaptogenii, dar știu că pot fi foarte eficienți în special în echilibrarea hormonală. Unul dintre cele mai incredibile aspecte ale plantelor adaptogene de tipul ashwagandhei este că pot ajuta atât persoanele care suferă de hipotiroidism, cât și pe cele care suferă de hipertiroidism. S-a demonstrat că ajută tiroida leneșă în cazul persoanelor ce suferă de boala lui Hashimoto și îmbunătățește sănătatea persoanelor cu o tiroidă hiperactivă sau care suferă de boala lui Graves.

Previne și tratează anumite forme de cancer
Ashwagandha are un puternic efect antitumoral. Extractul inhibă proliferarea celulelor canceroase – în special la sân, plămâni, stomac și colon, care produc cele mai des întâlnite tipuri de cancer din lume. Eficiența ashwagandhei de a preveni creșterea celulelor canceroase este pusă pe seama abilităților sale antioxidante și de stimulare a imunității. Suplimentarea cu ashwagandha este corelata și cu creșterea de celule albe în corp, un indiciu că sistemul imunitar este mai bine echipat să protejeze corpul împotriva bolilor . Un alt mod în care ashwagnadha contribuie la prevenirea cancerului este abilitatea sa de a bloca vasele de sânge din jurul celulelor canceroase  oprind astfel alimentarea cu hrană a tumorilor canceroase.

Pe lânga stoparea creșterii celulelor canceroase, studiile au arătat că ashwagandha poate fi introdusă într-un tratament cu chimioterapie. Extractul ajută sistemul imunitar să nu cedeze ca urmare a chimioterapiei.

Compoziția chimică a ashwagandei: Conține alcaloizi și steroidlactone. Printre diferiții alcaloizi, Withanin este componenta principală. Ceilalți alcaloizi sunt somniferine, Somnin, Somniferinin, Withananin, pseudo-Whitanin, tropine, pseudo-tropine, 3-o-Gloyloxytropan, colină, Cuscohygrin, Isopelletierin, Anaferin și Anahydrin. Mai conține Steroidglukoside și sitoindoside, sitoindoside VII și VIII.

Proprietăți complete: Adaptogene, tonice, imunomodulatoare, antistres, afrodiziace, antimicrobiene, antibacteriene, antifungice, diuretice, antioxidante, antiinflamatoare, anti îmbătrânire, anti hipertensiv, hipocolesterolemic, fortifică structurile nervoase, scade timpul de vindecare a rănilor, îmbunătățește concentrarea și abilitatea mintală, crește calitatea spermei, tonic hepatic, crește rezistență și forța fizică.

Recomandări generale: Oboseală cronică, deshidratare, displazie fibroasă (oase slabe), reumatism, tensiune și atrofiere musculară, impotență, îmbătrânire prematură, debilitate, senilitate, constipație, probleme ale memoriei, extenuare nervoasă, tulburări neuro – degenerative, spermatoree, artrită, inflamaţii, hipertensiune, ulcer, anxietate, tuberculoză, Parkinson, debilitate senilă, diabet, astm, bronșită, disfuncții sexuale.

Se gaseste de cumparat in magazinele naturiste atât sub forma de pastile, cat si ca pulbere.

Share This:

Publicat de

Vascuta Cristina

Consultant naturopat la Magazin Naturist Inima Verde

Lasă un răspuns