Dafinul și beneficiile sale reale asupra sănătății!

Dafinul este un arbust exotic cu frunze veșnic verzi, ușor ondulate pe margini, care uscate se folosesc drept condiment aromat. Dafinul poate ajunge la înlălțimi de peste 18 metri dar poate fi cultivat și în mode dcorativ în casă, în ghivece mari însă sub lumina soarelui.
Dar haideți să vorbim despre beneficiile acestuia.

Printre cele mai impresionante beneficii pentru sănătate ale frunzei de dafin enumerăm abilitatea lor de a detoxifia organismul și de a-l proteja de infecțiile bacteriene, încetinirea procesului de îmbătrânire, vindecarea rănilor, gestionează diabetul zaharat, îmbunătățește sănătatea inimii, reduce inflamația, diminuează problemele respiratorii, și este chiar adjuvant în anumite tipuri de cancer.
Care sunt frunzele de dafin?
Există multe tipuri de plante ale căror frunze sunt denumite „frunze de dafin”, dar adevărata frunză de dafin este științific cunoscut ca Laurus nobilis și este varietatea bogată în nutrienți despre care discutam în articol. Multe alte frunze au un aspect și o aromă asemănătoare cu frunzele de dafin dar nu și același conținut de nutrienți. Aceste frunze sunt ale unui copac mic din regiunea mediteraneană. Laureții au fost prezenți peste tot în regiune, dar climatul în schimbare a redus creșterea naturală. Cu toate acestea, aceste frunze fac parte din lumea culinară și medicală de mii de ani, datând cel puțin din vremurile romane.
Folosirea frunzelor de dafin include măcinarea frunzelor într-un condiment pentru a da aroma supelor și tocanitelor, dar ele sunt cel mai adesea adăugate în întreaga lor formă ca aromă pentru anumite mâncăruri italiene și apoi sunt îndepărtate sau folosite ca garnitură. Frunzele întregi nu sunt consumate în mod obișnuit. Nu există o gamă foarte mare de aplicații culinare pentru frunzele de dafin, deși extractele din aceste frunze au numeroase utilizări medicinale. Aceste frunze sunt, de asemenea, un element popular în aromoterapie și tratamente pe bază de plante pentru diverse afecțiuni cutanate și respiratorii.

Beneficiile pentru sănătate ale frunzelor de dafin:

Îmbunătățește digestia
Frunzele de dafin au un efect foarte puternic asupra sistemului gastrointestinal, stimulând urinarea ca diuretic, ceea ce scade toxicitatea organismului și stimulează voma (ca emetic) atunci când se consumă ceva toxic. În plus, compușii organici găsiți în frunzele de dafin sunt foarte eficienți pentru stabilizarea stomacului deranjat, pentru sindromul intestinului iritabil sau chiar pentru diminuarea simptomelor bolii celiace. Unele dintre cele mai complexe proteine ​​din dieta noastră modernă pot fi greu de digerat, dar enzimele unice găsite în frunzele de dafin contribuie la facilitarea digestiei eficiente și a aportului de nutrienți.

Tratează afecțiunile respiratorii.
Când este extras uleiul esențial de frunze de dafin, poate fi amestecat într-un ulei și aplicat pe piept pentru a ajuta la atenuarea diferitelor afecțiuni respiratorii. Inhalarea vaporilor are un efect similar cu aromoterapia și poate fluidiza secrețiile și elimina bacteriile periculoase care pot fi prinse în tractul respirator datorită calității sale naturale antibacteriene.

Îngrijirea părului
Dacă doriți să îmbunătățiți sănătatea firelor de păr și să eliminați mătreața, inmuiați frunzele în apă și apoi frecați-le pe scalp după șamponare. Chimicalele și ingredientele volatile din ele pot ajuta la eliminarea pielii uscate și a matreții.

Activitate anti-inflamatorie
Un alt beneficiu important al frunzelor de dafin este capacitatea lor de a reduce inflamația în organism. Aceste frunze conțin un fitonutrient unic, numit parthenolid, care poate reduce rapid inflamația și iritația atunci când se aplică local în zonele afectate, cum ar fi articulațiile sau zonele afectate de artrită. Acest efect poate fi obținut și prin consumul normal de condimente de frunze de dafin.

Protejează sănătatea inimii
Acidul cafeic și rutin sunt compuși organici importanți, găsiți în frunzele de dafin care sporesc sănătatea inimii noastre. Rutin întărește pereții vaselor capilare din inima și din extremitățile corpului, în timp ce acidul cafeic poate ajuta la eliminarea LDL sau a colesterolului rău din sistemul cardiovascular.

Prevenirea cancerului
Combinația unică dintre antioxidanții și compușii organici din frunzele de dafin, incluzând fitonutrienții, catechinele, linaloolul și parthenolidul, ajută la protejarea organismului de efectele radicalilor liberi. Radicalii liberi pot determina celulele sănătoase să se transforme în celule canceroase, iar frunzele de dafin sunt deosebit de abile în prevenirea acestei activități.

Reduce anxietatea și stresul
Linaloolul este adesea asociat cu cimbru și busuioc, dar este, de asemenea, prezent în frunzele de dafin și poate ajuta la scăderea nivelului hormonilor de stres din organism, în special atunci când este utilizat în aromoterapie. Excesul de hormoni de stres poate fi periculos pentru sănătate pe termen lung, astfel încât frunzele de dafin vă pot ajuta să vă liniștiți și să rămâneți relaxați chiar și în momentele de mare anxietate.

Gestionează diabetul
Frunzele de dafin au fost legate direct de funcția îmbunătățită a receptorului de insulină și de nivelurile de zahăr din sânge. Pentru pacienții cu risc de apariție a diabetului zaharat sau pentru cei care au dezvoltat deja această afecțiune, consumul regulat de frunze de dafin poate reduce semnificativ șansele de episoade diabetice.

ATENȚIONARE: După cum am menționat mai devreme, "frunza de dafin" este un termen folosit în mod obișnuit, care se aplică la diferite plante din întreaga lume, cu toate acestea, pentru a obține toate beneficiile pentru sănătate enumerate mai sus, este esențial să găsiți o adevărată frunză de dafin, derivată din arborele de Laur. Alte soiuri pot fi de fapt toxice atunci când sunt consumate, deci asigurați-vă că obțineți un lucru real. În ceea ce privesc alergiile, frunzele de dafin nu sunt cunoscute pe scară largă ca substanțe alergene, dar dermatita de contact și erupțiile cutanate au fost raportate sporadic. Dacă sunteți alergic la alți membri ai familiei Lauraceae, veți fi probabil alergic și la frunzele de dafin.
Sursa: organicfacts.net

Share This:

Lasă un răspuns