Alergiile de primăvară și remediile naturiste

Primăvara este perioada în care alergiile datorate ambroziei încep să apară, motiv pentru care tot mai mulți dintre noi începem să ne confruntăm cu simptome cum ar fi:

    • stărnuturi repetate;
    • nas înfundat sau secreții nazale;
    • ochii iritați, înlăcrimați;
    • tuse.

Aceste simptome, netratate pot continua zile în șir, ba chiar săptămâni. Față de perioada din toamnă în care, există, ca și primăvara, un risc destul de ridicat datorită ambroziei, primăvara riscul este întărit și de alergiile la polen. În cazul polenului însă, sunt afectate mai puține persoane decât de alergiile datorate ambroziei.
În acest articol îți prezentăm câteva remedii naturiste care te pot ajuta să treci mai ușor peste aceste pericole.
Cele mai renumite și accesibile dintre remediile naturiste sunt plantele precum Coada Șoricelului, Trei Frați Pătați și chiar Urzica de sezon. Acestea se pot administra sub diverse forme, cum ar fi comprimatele, tincturi, sau infuzie (ceai).
Dar hai să aruncăm o privire asupra efectelor fiecăreia dintre cele trei.
Urzica – ameliorează rapid congestia nazală și strănutul. Pentru acest efect aceasta se consumă sub formă de infuzie (ceai) prin prepararea cu 1-2 lingurițe de plantă la 200 ml apă, și se consumă cel puțin două căni pe zi.
Coada Șoricelului – are efecte dezinfectante, antiinflamatorii, cicatrizante, reduce congestia căilor respiratorii și secrețiile. Se poate cosnuma sub formă de infuzie (o lingură de plantă la o cană de apă clocototă) de două ori pe zi, sau sub formă de comprimate câte unul de trei ori pe zi, acesta acționând și ca tonic aperitiv, coleretic, colagog, hepatoprotector, scade secreţia de acid clorhidric, vermifug, astringent, expectorant, antiinflamator, antispastic. Sub formă de tinctură se administrează câte 1-2 lingurițe diluată în 100 ml de apă (jumătate de pahar) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu 30 de minute înaintea mesei.
Trei Frați Pătați – este o plantă puternic antialergic fiind eficientă atât în combaterea cât și în prevenirea rinitei alergice. Aceasta plantă acționează și asupra afecțiunilor precum rinosinuzita, furunculoza, acnee, eczeme, infecții și litiaze renale, precum și pentru detoxifiere. Se poate cosnuma sub formă de infuzie (ceai) o linguriță de plantă la o cană de apă, de trei ori pe zi, sub formă de tinctură câte o linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă (jumătate de pahar) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, și sub formă de comprimate câte una de trei ori pe zi.
Alături de aceste suplimente alimentare, se alătură și ciupercile medicinale. Dintre acestea menționăm Reishi, care pe lângă faptul că stimulează sistemul imunitar și îl ajută să se reechilibree, au și propietăți antiinflamatrii reducând astfel eliberarea histaminei, substanță ce este responsabilă de cele mai multe ori cu simptomele neplăcute ale alergiei. Se administrează sub formă de pulbere sau comprimate.
Pleurotus, este un alt tip de cipuercă care se poate dovedi util în tratarea alergiilor și reglarea sistemului imunitar, acestea putând fi consumate sub formă de preparat culinar, la fel ca ciupercile obișnuite.
Cel mai bun cortizon natural este însă extractul de muguri de coacăz negru. Metoda de extragere a substanțelor din muguri de plante și arbori, se numește gemoterapie.
Extractul gemoderivat de muguri de coacăz negru trebuie administrat înainte de a începe perioada alergiilor și trebuie urmat mininum trei luni pentru stabilizarea efectelor. Extractele gemoderivate dau rezultate mult mai bune dacă sunt combinate. O parte din extractele care se mai pot folosi pentru tratarea alergiei sunt: extractul de muguri de stejar (antiinflamator), extract de mlădițe de rozmarin (alergii cronice) și extractul gemoderivat din mlădițe de măceș (antiinflamator, antialergic) care este recomandat mai mult în alergii respiratorii.
În orice caz, cele mai bune scheme de tratament necesită consultarea și recomandarea unui medic specialist.
Să aveți o primăvară fără alergii și cu multe bucurii!

Share This:

Lasă un răspuns