Știai aceste lucruri despre mărar?

Mărarul este una dintre plantele de la care poți consuma tot: frunzele, semințele, dar și tulpina. Mărarul conține ulei volatil, calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu și sodiu, vitaminele A, B si C.
Uleiul volatil de mărar conține între 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mărarului, dafinului și chimenului), substanța cu un intes efect anti-cancerigen.
Iată mai jos câteva beneficii ale consumului de mărar:
•   Te scapă de surplusul de kilograme :este recomandat în regimurile pentru slăbit, deoarece are calitatea de a aplatiza abdomenul;
•   Proprietățile sale diuretice împiedică retenția de lichide din organism și acționează asupra depunerilor în zonele celulitice;
•   Stimulează activitatea rinichilor: patru linguri de suc proaspăt de mărar pe zi, luate timp de două săptămâni previne și combate calculii renali, cistitele și infecțiile renale;
•   Întărește oasele. Semințele de mărar au cea mai mare concentrație de calciu dint tot regnul vegetal;
•   Calmează durerile abdominale: puternic efect antispastic.
•   Benefic pentru sistemul nervos. Mărarul mai este un puternic tonic fizic și psihic și combate depresia;
•   Împrospătează respirația. Mestecă frunze și semințe de mărar dacă vrei o respirație proaspătă. În plus, semințele au capacitatea de a calma durerile ușoare de dinți.
•   Sâni mai fermi. Frunzele de mărar și semințele conțin mici cantități de estrogen – hormonul feminin responsabil de creșterea naturală a sânilor și de întreținerea supleții pieli. De aceea, multe doamne și domnișoare folosesc creme cu mărar sau își prepară creme de masaj cu ulei de cocos și ulei de mărar.

Câteva preparate terapeutice din mărar.
Pulberea de mărar se obține prin măcinarea semințelor și a inflorescențelor uscate cu ajutorul unei râșnițe. Se poate administra de două ori pe zi câte o linguriță, însă, înainte de a fi înghițită, se ține timp de 10-15 minute sub limbă. Tratamentul dureaza 21 de zile.

Tinctura de mărar: 100 ml de alcool de 50 de grade, în care se adaugă 3-4 lingurițe de pulbere de mărar. Se lasă la macerat timp de 8 zile, după care se filtrează. Tratamentul durează 21 de zile, luat de 3 ori pe zi câte o linguriță de tinctură dizolvată în 100 ml de apă – înainte de mese.

Ceai de mărar – se prepară o infuzie din doua lingurițe de semințe de mărar la 250 ml de apă. Este un elixir foarte bun pentru slăbit mai ales împreună cu pătrunjel sau leuștean.

Share This:

Publicat de

Vascuta Cristina

Consultant naturopat la Magazin Naturist Inima Verde

Lasă un răspuns