Beneficiile fructului de ananas asupra sanatatii!

Ananasul este un fruct comestibil cărnos, cu gust dulce-acrișor și foarte aromat. Are numele comun atât al plantei tropicale cât și al fructului. Conține vitaminele A, B, B1 și C, dar și betacaroten, potasiu, magneziu și săruri minerale. Este un stimulent potrivit pentru organism și este recomandat mai ales pentru buna sa digestibilitate.
În componența sa ananasul conține acid citric, acid malic, vitaminele A, B, B1 și vitamina C aproximativ cât jumătate din fructul unei portocale. Totodată, conține o drojdie și un ferment digestiv (bromelină) care digeră în câteva minute de 1000 de ori greutatea ei de proteine și care este comparată cu pepsina și papaina.

Ananasul conține deopotrivă betacaroten, iod, magneziu, mangan, potasiu, calciu, fosfor, fier, sulf și săruri minerale. Datorită bromelinei, ananasul este foarte des folosit în curele de slăbire și întreținere.
Bromelina conţinută de ananas este o enzimă ce scindează proteinele în peptide, accelerând digestia acestora. Ea stimulează digestia şi activitatea intestinului subţire, permiţând digerarea rapidă a proteinelor şi albuminelor. Prin acest mecanism, ananasul este implicat în curele de slăbire, ducând la scăderea celulitei.
Bromelina împiedică creşterea nivelului de insulină, hormon al cărui nivel în sînge creşte atunci când îngerăm zaharuri sub formă de grăsimi. De aceea, persoanele diabetice trebuie să îl consume cu moderaţie.
Printre cele mai importante proprietăți ale ananasului enumerăm: este nutritiv (foarte digestibil), stomahic, diuretic și dezintoxifiant.
Este foarte indicat în: anemie, creștere, demineralizare, dispepsii, intoxicații, arterioscleroză, artrită, gută, litiază, obezitate și celulită.
Alte indicații și beneficii ale ananasului:
⦁ combate inflamaţia şi scade edemele care se formează după operaţie sau un traumatism;
⦁ are rol diuretic şi detoxifiant, normalizează flora microbiană a colonului şi are proprietăţi antiinflamatorii asupra hemoroizilor, fiind indicat în cazul constipaţiei. Datorită proprietăţilor diuretice, este utilizat în cazul afecţiunilor renale, ale vezicii urinare (cistite) şi ale prostatei;
⦁ normalizează secreţiile mucoaselor inflamate, din acest motiv este utilizat pentru durerile de gât, pentru cele de la nivelul gurii, în bronşite, răceli şi astm;
⦁ sucul proaspăt de ananas este recomandat în cazul difteriei, deoarece dizolvă falsele membrane ce se formează la nivelul mucoasei gâtului. Este recomandat a se bea câteva guri la fiecare două ore;
⦁ scade febra, distruge germenii infecţioşi şi elimină toxinele;
⦁ are rol vermifug (de distrugere a viermilor intestinali) mai ales pentru ascarizi;
⦁ totodată, ananasul are o acţiune antianemică şi luptă împotriva artritei, gutei, calculilor biliari şi renali, fiind recomandat la copiii în plină creştere;
⦁ alt beneficiu major al ananasului este conținutul mare de mangan, un mineral care ajută la întărirea oaselor și a ligamentelor.

DE REȚINUT!
În 100 de grame de ananas proaspăt sunt 52 de calorii, 12 grame de glucide, 1,2 grame de fibre și peste 25 miligrame de vitamina C. Comparativ cu fructul proaspăt, ananasul din conserve conține 83 de calorii, 20 de grame de glucide, 3 grame de fibre și doar 15 miligrame de vitamina C. Valorile sunt aproximative.
Nu este indicat/recomandat consumul în timpul sarcinii și trebuie evitat de persoanele care suferă de hemofilie sau de cei cu boli de rinichi și ficat, deoarece, se pare ca reduce timpul de coagulare al sângelui.

Share This:

Publicat de

Vascuta Cristina

Consultant naturopat la Magazin Naturist Inima Verde

Lasă un răspuns