Cacao, un dar de la natură pentru un stil de viață aromat și sănătos!

Cacaoa este un aliment extrem de cunoscut regasindu-se cu siguranță în bucătăria multora dintre noi. Încă de la fragedă varsta interacționăm cu aroma s-a minunata în băuturi cum ar fi laptele cu cacao sau produse din ciocolată. Dar hai să vedem mai jos care sunt beneficiile acestui dar al naturii.
Printre beneficiile pentru sănătate al boabelor de cacao sunt incluse scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului,ajuta in caz de obezitate, constipație, diabet, astm bronșic, cancer, sindrom de oboseală cronică și diverse boli neurodegenerative. Cacaoa mai este de asemenea benefică si pentru vindecarea rapidă a rănilor fiind folosita in foarte multe produse pentru îngrijirea pielii. De asemenea ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, a sănătății creierului și la tratarea deficienței de cupru. Are proprietăți de îmbunătățire a dispoziției și exercită efecte protectoare împotriva neurotoxicității.
Ce este cacaoa?
Boabele de cacao sunt semințe ale copacului de cacao, al cărui nume latin este Theobroma cacao, care înseamnă „Alimentul Zeilor”. Este nativ din regiunea Amazonului și, după cum sugerează înțelesul, a fost considerată in istorie o cultură foarte importantă în America Centrală și de Sud. De fapt, boabele sale erau atât de apreciate încât triburile native le foloseau ca formă de monedă. Copacul de cacao are în jur de 12-25 de metri înălțime și crește natural în climatul tropical.
Fructul de cacao este ca un cos plin de pastă dulce,ce inconjoara un grup de aproximativ 20-40 de semințe de cacao. Astăzi, cacaoa este produsă în întreaga lume, cu aproximativ 40%din recolta făcută în Coasta de Fildeș, împreună cu Indonezia, Ghana, Brazilia, Nigeria și Camerun, contribuind la producția globală. Odată cu rolul său bine stabilit în fabricarea ciocolatei, beneficiile vindecătoare și medicinale ale semintelor de cacao au fost apreciate, fiind folosite so de civilizațiile antice Maya și aztece pentru a își putea conduce continentul.
Valori nutritionale:
Cacao este bogat în minerale, cum ar fi fier, magneziu, calciu, fosfor, cupru și mangan. Este, de asemenea, o sursă bună de seleniu, potasiu și zinc, oferind organismului carbohidrați, proteine și fibre dietetice. În plus, conținutul de colesterol din acesta este aproape neglijabil. Acesta conține unt de cacao, care este un amestec de grăsimi mononesaturate cum ar fi acidul oleic și grăsimi saturate, și anume acidul stearic și acidul palmitic.
Beneficiile boabelor de cacao asupra sănătății.
Cacao oferă calități antiinflamatorii, antialergene, anti-carcinogene și antioxidante și a demonstrat efecte pozitive in diverse afectiuni cum ar fi:
1.Reduce tensiunea arterială crescută
Cacao este bogat în flavonoide care ajută la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea elasticității vaselor de sânge. Studiile de cercetare efectuate asupra acestui subiect au arătat schimbări pozitive în tensiunea arterială sistolică și diastolică ca urmare a consumării de produse pe bază de cacao în locul ceaiului negru și verde. Aceste schimbări favorabile sunt atribuite prezenței antioxidanților care stimulează producerea de oxid nitric, ceea ce ajută la menținerea relaxată a vaselor de sânge. Mai mult, acest lucru ajută la menținerea unui sistem circulator sănătos.
2. Are acțiune antioxidantă:
Un studiu de cercetare comparativ a făcut evident faptul că cacaoa prezintă o activitate antioxidantă mai mare decât ceaiul negru, ceaiul verde și vinul roșu. Antioxidanții sai ajută la neutralizarea radicalilor liberi pe bază de oxigen, care sunt prezenți în organism. În plus, este bogat în substanțe fitochimice fenolice și posedă și o cantitate mare de flavonoide.
3. Îmbunătățește sănătatea creierului.
Oamenii de stiinta au sugerat ca cacao este bogat in flavonol ce poate ajuta la mentinerea unui creier sanatos. Aceste beneficii neuroprotectoare ar putea avea efecte favorabile asupra funcțiilor de învățare și memorare. Constatările au susținut că consumul de produse pe bază de cacao sporește circulația sângelui în creier și au furnizat dovezi ale potențialului terapeutic pentru vindecarea tulburărilor vasculare.
4. Echilibrează nivelul colesterolului.
Un studiu de cercetare de cercetare a arătat că cacaoa are efecte hipoglicemice și hipocolesterolemice atât asupra nivelurilor de glucoză cât și asupra colesterolului. O dietă care le conține a arătat, de asemenea, o reducere a trigliceridelor, a colesterolului LDL și a nivelului de glucoză. De asemenea, a demonstrat o creștere notabilă a nivelurilor de colesterol HDL sănătos la subiecții de test.
5. Este benefic în diabetul zaharat.
Consumul de cacao sa dovedit a fi eficient în îmbunătățirea rezistenței la insulină și a metabolizării glucozei. Aceasta, la rândul său, ajută la reglarea nivelului de zahăr din organism. Proantocianidinele derivate din acesta ajută la inhibarea formării cataractei induse ocazional de diabet. Un studiu de investigație a confirmat că exercită activitate antioxidantă protectoare în tratamentul complicațiilor diabetice pe termen lung, cum ar fi nefrotoxicitatea diabetică. Nefrotoxicitatea joacă un rol-cheie în diabet zaharat și este cauza majoră a bolii renale severe. Radicalii liberi agravează aceste complicații diabetice prin promovarea stresului oxidativ, ducând la deteriorarea celulelor și a țesuturilor. Activitatea de curățare a radicalilor liberi din cacao a demonstrat efecte terapeutice în tratarea și prevenirea acestui tip de leziuni celulare.
6. Ameliorează astmul bronșic
Boabele de cacao conțin xantină și teofilină, care ajută la relaxarea spasmelor bronșice și la deschiderea tuburilor bronșice obturate. Acest lucru facilitează un flux ușor de aer și este util în tratarea diferitelor alergii, inclusiv astm bronșic și dificultăți de respirație. Consumul acestuia, prin urmare, ajută la asigurarea unei ameliorări a astmului bronșic.
7. Îmbunătățește vindecarea rănilor.
Extractele de cacao au proprietăți terapeutice de vindecare a rănilor fiind des folosit în fabricarea medicamentelor naturale. Extractele ajută la prevenirea dezvoltării diferitelor tipuri de infecții în organism. Împreună cu medicamentele corespunzătoare, a fost de asemenea considerat util în eradicarea bacteriilor Helicobacter pylori din organism.
8. Previne obezitatea.
Un studiu a arătat beneficiile potențiale ale cacauei în prevenirea obezității induse de dieta bogată în grăsimi. Aportul său ajută la modularea metabolismului lipidic și la reducerea sintezei și transportului de acizi grași. De asemenea, a demonstrat o îmbunătățire a termogenezei, a mecanismului de producere a căldurii în țesuturile adipoase albe și în ficat.
9. Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară.
Studiile au arătat că cacao exercită efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare. Este bogat în flavonoide, și anume procyanidina, catechina și epicatechina, care au proprietăți antioxidante și ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării în timp ce întăresc inima. De asemenea, ajută la îmbunătățirea funcției endoteliale și stimularea colesterolului HDL benefic. Ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge letale, care ar putea duce la accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă. Trombocitele din sânge joacă un rol important în tulburările cardiovasculare. Flavonoidele prezente în cacao posedă efecte de agregare a trombocitelor și modulează hemostaza primară, care este măsura în care sângele trebuie să se coaguleze. Toate aceste efecte asupra sănătății ajută la prevenirea proliferării diferitelor afecțiuni medicale precum ateroscleroza și tromboza, care sunt unele dintre cauzele principale ale bolilor cardiovasculare mai grave.
10. Oferă o stare de bună dispoziție.
Consumul de cacao a arătat efecte asemănătoare antidepresivului asupra anumitor procese fiziologice. Studiile au arătat că flavonolii sporesc starea de spirit, să lupte împotriva depresiei și să promoveze activități cognitive îmbunătățite în timpul eforturilor mentale persistente. Prezența feniletilaminei neurochimice contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea sentimentului de mulțumire și la promovarea efectelor afrodiziace.
11. Tratamentul constipației.
Studiile de cercetare au demonstrat că consumul de boabe de cacao exercită efecte terapeutice în tratarea bolilor de constipație cronică și a afecțiunilor intestinale. Conform unui studiu efectuat pe pacienții pediatrici, consumul de produse de cacao bogat în fibre a dus la o mai rapidă perioadă de tranzit colonică, rectală și intestinală. Un alt studiu a susținut, de asemenea, că consumul regulat de produse din cacao a demonstrat că încurajează funcția intestinală mai bună printr-o reducere a timpului de deplasare a intestinului, crește frecvența mișcărilor intestinale și produce o consistență mai ușoară a scaunului fără a induce alte efecte secundare, cum ar fi disconfort gastrointestinal sau dureri abdominale.
12. Ajută în prevenția cancerului.
Cacao a demonstrat că are efecte benefice în inhibarea creșterii celulelor canceroase fără a afecta creșterea celulelor normale sănătoase. Studiile au furnizat dovezi privind calitățile chemopreventive și antiproliferative exercitate de flavonolii și procianidinele prezente în el. Aceste efecte de vindecare s-au dovedit extrem de valoroase în tratamentul diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon și cancerul de prostată.
13. Reglarea deficitului de cupru.
Boabele de cacao își extind beneficiile în tratarea deficienței de cupru la pacienții cu nutriție enterală pe termen lung. Studiile de cercetare au arătat că boabele sunt destul de valoroase în terapia de substituție a cuprului și au dus la îmbunătățiri semnificative ale nivelului hemoglobinei, numărului de leucocite și conținutului de cupru la acești pacienți. Conform rezultatelor, cacaoa este considerată valoroasă fiind o componentă bogată în cupru care trebuie inclusă în dietă pentru a menține nivelele normale de cupru, precum și o soluție pentru tratarea deficienței de cupru în astfel de condiții. Ajută la prevenirea și tratarea bolilor cauzate de deficiența de cupru în organism, cum ar fi anemia, neutropenia și leucopenia.
14. Reduce sindromul de oboseală cronică.
Boabele de cacao și pudra de cacao sa dovedit a exercita efecte calmante asupra persoanelor care sufera de oboseală cronică. Efectele sale atenuante sunt atribuite eliberării de neurotransmițători cum ar fi serotonina, anandamida și feniletilamina în creier, care exercită efecte protectoare de la stresul oxidativ asupra celulelor neuronale și ajută la combaterea sindromului oboselii cronice.
Ingrijirea pielii
De asemenea, sa constatat că cacao este eficient în menținerea sănătății bune a pielii. Rezultatele cercetărilor sugerează că consumul de cacao bogat în flavonol ajută la scăderea efectelor eritemului indus de UV și la reducerea rugozității și a scalării pielii. De asemenea, ajută la îmbunătățirea elasticității, hidratării și densității pielii. Un alt studiu a confirmat faptul că epicatechina prezentă în cacao ajută la ridicarea saturației oxigenului a hemoglobinei, stimulând fluxul sănătos de sânge în țesuturile dermice și contribuind la protecția fotografică endogenă. Se utilizează în prepararea diferitelor produse de îngrijire a pielii.
15. Tratamentul tulburărilor neurodegenerative.
Prezența flavonolilor majori cum ar fi epicatechina și catechina în cacao a arătat efecte benefice în tratarea bolilor neurodegenerative cum ar fi Alzheimer. Rezultatele cercetărilor sugerează că aceste substanțe fitochimice au calități sinergice, care ajută la reducerea stresului oxidativ asupra minții. Acest lucru ajută la prevenirea leziunilor celulare neuronale și exercită un efect protector asupra membranei celulare împotriva citotoxicității.
16. Previne efectele de deficit de magneziu.
Un alt beneficiu al produselor din cacao este rolul lor în prevenirea efectelor negative ale unui deficit de magneziu în organism. Un studiu de cercetare a confirmat faptul că consumul regulat de produse de cacao se poate dovedi benefic în prevenirea efectelor adverse cauzate de o dietă lipsită de magneziu pentru o perioadă extinsă de timp.
Cacao – un cadou culinar oferit de natura.
Cacao a fost prețuit în toată lumea pentru utilizarea sa în fabricarea de ciocolată și alte delicatese dulci. Boabele de cacao sunt prăjite, decorticate, măcinate și, în funcție de produsul dorit, îndulcite și aromate pentru a produce ciocolată. Mai multe tipuri de ciocolată sunt produse din boabe de cacao, inclusiv ciocolată amară, ciocolată dulce, ciocolată semi-dulce, ciocolată de lapte și ciocolată albă. Untul de cacao este, de asemenea, utilizat ca un substitut pentru gelatină pentru a spori aroma și gustul alimentelor. Untul de cacao are un punct de topire sub temperatura corpului uman, astfel încât se topește și oferă un gust neted și cremos la multe preparate pentru a le face și mai gustoase. Aceste beneficii fac din untul de cacao o alternativă sănătoasă, bazată pe plante, care trebuie inclusă în rețete, mai degrabă decât în gelatină, derivată din subproduse de origine animală.
Utilizări diverse din cacao:
Mierea de cacao este un produs secundar și este produsă din cochilii aruncați din boabe de cacao. Mulțimea este valoroasă în eforturile de reducere a buruienilor, reglarea temperaturii solului, prevenirea eroziunii solului și creșterea valorii nutritive a solului. Prăjirea boabelor de cacao eliberează cojile care sunt utilizate în continuare pentru a produce mulci de cacao. Acesta este bogat în macro-nutrienți disponibili în mod natural, cum ar fi potasiul, fosforul și azotul, toate acestea fiind valoroase pentru sănătatea plantelor. Boabele de cacao au capacitatea de retenție a apei.
Efecte secundare ale consumului de cacao:
Cofeina: Cacaoa este o sursă de cafeina. Cu toate acestea, consumul de exces de cofeină poate duce la diferite efecte secundare, cum ar fi urinarea crescută, insomnie și bătăi neregulate ale inimii. Excesul de cofeină poate agrava, de asemenea, condițiile persoanelor care suferă deja de tulburări de anxietate sau de diaree. Cantitățile excesive de cafeină în timpul alăptării pot duce la disconfort abrupt și disconfort la sugari. De asemenea, se poate agrava starea bolii de reflux gastro-esofagian și se recomandă să fie evitată înainte de intervenții chirurgicale pentru a evita orice interferență cu controlul zahărului din sânge.
Reacții alergice: Cacao poate provoca reacții alergice la cei care posedă o sensibilitate față de ea. Alergiile includ reacții cutanate, migrene, dureri de cap, disconfort digestiv precum gazele și greață.
Interacțiuni medicamentoase: Cofeina poate influența efectele anumitor medicamente prescrise înainte de testul de diagnostic care este asociat cu inima. În general, este recomandat să se evite băuturile sau alimentele bogate în cafeină înainte de examinările cardiace. Poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv clozaril, dipiridamol, ergotamină, fenilpropanolamină și teofilină, și influențează efectele asupra organismului. În plus, cacao ar putea, de asemenea, să interacționeze cu medicamentele pentru astm, depresie și diabet. Consultați-vă medicul înainte de a adăuga un nou tip de hrană, în special unul cu atât de mulți compuși unici, în dieta dumneavoastră.

În plus față de boabele de cacao, utilizarea terapeutică a scoarței de cacao, a untului și a florilor a fost de asemenea apreciată din cele mai vechi timpuri pentru tratarea diferitelor boli cum ar fi afecțiuni ale pielii, disfuncții intestinale și răni. Bomboanele și produsele de cacao disponibile în comerț nu pot fi bogate în flavonolii originali beneficii de boabe de cacao, deoarece ar putea fi distruși prin supra-procesare. Pentru a obține beneficiile cacaoului, este important să consumați sursa corectă de cacao. O bucată mică de ciocolată întunecată, neîndulcită sau neprelucrată poate fi considerată a adăuga o anumită aromă stilului dvs. de viață și o dietă sănătoasă.
Deci, bucurați-vă de niște ciocolată și de boabele crude de cacao!

sursa: organicfacts.ro – for enghlish version visit organicfacts.ro

 

Share This:

Lasă un răspuns