Leurda și beneficiile sale

Leurda este o bijuterie verde de sezon cunoscuta si sub denumirea de usturoi salbatic.
Ea are frunze largi în formă de lance și o singură tulpină de flori care se ridica din centru și explodează în formă de stele delicate, albe spre mijlocul lunii aprilie, când usturoiul sălbatic este la apogeu.
Ce se consuma?: Întreaga plantă este comestibila, de la radacina la vârf. Cu toate acestea, frunzele sunt cele mai cautate.
Leurda este un aliment autentic pentru sănătate. O abundenta de mai multe tipuri de antioxidanti ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor radicalilor liberi. O triplă amenințare la un trio de boli comune de temut, leurda este cunoscuta pentru scăderea tensiunii arteriale, precum și a colesterolului și nivelului de zahăr din sânge.
Leurda a fost utilizata pentru tratarea astmului bronșic, bronșită și emfizem. Efectele neplăcute ale diareei, colicilor, indigestiei și balonarii s-au diminuat în urma consumului de usturoi sălbatic.
Leurda are efecte benefice asupra sistemului nervos si îmbunătățirea funcției intestinului.
Restabilește circulația sângelui și metabolismul. Se recomandă utilizarea pentru a combate obezitatea, îmbunătățește apetitul și astfel reduce greutatea.
Leurda se adăuga la pește, legume, sosuri si brânză de vaci.
Leurda este un popular tonic de primăvară, ajutând la stimularea sistemului imunitar. Frunzele sale largi stau bine într-un sandwich și petalele de flori pot împărtăși aroma de usturoi atunci când sunteți în căutarea unui nou mod de a spori gustul pentru orice salata.
Leurda este bogata in acid folic, vitamina A, niacina, vitamina C, piridoxină, riboflavină.
Planta conține o cantitate suficientă de carbohidrați, cenușă, grăsimi, apă, proteine, acizi organici, fibre dietetice. Inca din cele mai vechi timpuri, planta este evaluată ca medicament, a fost folosita pentru tratarea ciumei si holerei. Leurda se aplică ca agent extern pentru tratamentul bolilor pielii, cu ajutorul ei se poate uita de negi, pecingine.
Usturoiul sălbatic are proprietati antibacteriene, antibiotice și antiseptice. Este un rapel incredibil imunitar la fel ca usturoiul cultivat, un tonic sănătos pentru sânge și de mare ajutor pentru digestie.
Folosiți apă rece pentru a spăla murdăria.Se usucă cu grijă cu un prosop pentru a îndepărta toată apa.
Gătitul: Puteți mânca frunze crude daca va place aroma intensa.
Frunzele acestea sunt minunate la gratar, sote, prăjite, murate și în pesto. O regulă de bază este că puteți folosi usturoi sălbatic pentru orice v-ar folosi în mod normal, ceapa sau usturoiul.
Florile fac o garnitura bună pentru salate și supe.
ATENTIE: usturoiul salbatic arata destul de similar cu frunzele de mărgăritărel (care nu sunt comestibile) si colchicum (otrăvitoare).
Ca si infuzie este utilizata pentru tratarea tusei, bronșitei, reumatismului.
Frunzele de usturoi sălbatic sunt folosite în scopuri culinare, consumat in exces poate duce la insomnie.

Share This:

Lasă un răspuns