Știai acest lucru despre cuișoare? Le vei folosi mai des în alimentația ta.

Cuișoarele oferă multe beneficii pentru sănătate, dintre care unele includ ajutor în digestie, cu proprietăți antimicrobiene, combaterea cancerului, protejarea ficatului, stimularea sistemului imunitar, controlul diabetului, conservarea calității osoase, precum și combaterea împotriva bolilor orale și a durerilor de cap. Cuișoarele de asemenea au proprietăți afrodisiace.
Cuișoarele sunt unul dintre condimentele indigene în țările asiatice, cum ar fi Indonezia, India, Pakistan și chiar zonele din Africa de Est. Este nativ pentru insulele Maluku din Indonezia. Cuișoarele sunt un agent popular de aromatizare folosit în diverse moduri în întreaga lume, în special în Asia. Cuișoarele formează baza culinară într-o serie de bucătării asiatice diferite.
La fel ca multe alte condimente originare din Asia, are o mare istorie în spatele ei. În secolele al XIII-lea și al XIV-lea, cuișoarele au fost transportate din Indonezia în China, India, Persia, Africa și Europa. În acest timp, cuișoarele au avut un preț foarte ridicat, astfel încât au început războaiele pentru monopol asupra producției și distribuției acestora. Au fost organizate multe războaie pentru a controla insulele Maluku, acolo unde acestea se regăasesc cel mai des, atât în perioada medievală, cât și în cea modernă. Olandezii au devenit victorioși și au deținut insulele Maluku de foarte mult timp. Astăzi, cuișoarele reprezintă o cultură comercială foarte importantă în întreaga lume.
Cuișoarele sunt boabele uscate ale floarei din copacul Syzygium aromaticum. Acesta aparține familiei de plante numită Myrtaceae. Planta este o plantă veșnic verde crescută în condiții tropicale și subtropicale. Cuișoarele sunt o plantă din care oamenii folosesc diferite părți, inclusiv muguri uscați, tulpini și frunze pentru a face medicamente. Uleiul de cuișoare este, de asemenea, renumit pentru proprietățile sale medicinale.
Cuișoarele sunt folosite de mii de ani în India și China, nu numai ca un condiment, ci și ca un medicament pentru multe afecțiuni. Medicina ayurvedică a folosit cuișoarele pentru carii dentare, halitoză și respirație urâtă. În medicina chineză, cuișoarele au fost considerate a poseda proprietăți afrodisiace.
Potrivit Bazei Naționale de date de Nutrienți pentru Referințe Standard din SUA, nutrienții găsiți în 100 de grame de cuișoare includ 65g de carbohidrat, 6g de proteine, 13g de lipide totale, 2g de zaharuri, 274 kcal de energie și 33g de fibre dietetice. Mineralele din cuișoare includ calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu și zinc. Vitaminele găsite în cuișoare includ vitamina C, tiamină, riboflavină, niacin, folat, vitamina B6, vitamina B12, vitamina A, vitamina E, vitamina D și vitamina K.
Substanțe bioactive în cuișoare:
Anumiți compuși bioactivi au fost izolați din extracte de cuișoare. Unele dintre acestea includ: flavonoide, hexan, clorură de metilen, etanol, timol, eugenol și benzen. Aceste substanțe biochimice au fost raportate că posedă diferite proprietăți, incluzând proprietăți Antioxidante, hepato-protectoare, antimicrobiene și antiinflamatoare.

BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE

O mai bună digestie: Cuișoarele îmbunătățesc digestia prin stimularea secreției de enzime digestive. Cuișoarele sunt, de asemenea, bune pentru reducerea flatulenței, a iritabilității gastrice, a dispepsiei și a greaței. Cuișoarele pot fi prăjite, pudră și luate cu miere pentru ameliorarea tulburărilor digestive.
Proprietăți antibacteriene: Cuișoarele au fost testate pentru proprietățile lor antibacteriene împotriva unui număr de agenți patogeni umani. Extractele de cuișoare au fost destul de puternice pentru a ucide acești agenți patogeni. Extractele sunt de asemenea, eficiente împotriva bacteriilor specifice care răspândesc holera.
Proprietățile chimio-preventive: Cuișoarele prezintă interes pentru comunitatea medicală datorită proprietăților lor chimio-preventive sau anti-cancerigene. Testele au arătat că cuișoarele sunt utile pentru controlul cancerului pulmonar în stadiile incipiente.
Protecția ficatului: Cuișoarele conțin cantități mari de antioxidanți, care sunt ideale pentru a proteja organele de efectele radicalilor liberi, în special asupra ficatului. Metabolismul, pe termen lung, crește producția de radicali liberi și profilul lipidic, reducând în același timp antioxidanții din ficat. Extractele de carate sunt utile pentru contracararea acestor efecte cu proprietățile lor hepatoprotectoare.
Controlul diabetului: Cuișoarele au fost folosite în multe remedii tradiționale pentru o serie de boli. O astfel de boală este diabetul. La pacienții care suferă de diabet, cantitatea de insulină produsă de organism nu este suficientă sau insulina nu este produsă deloc. Studiile au arătat că extractele din cuișoare imită insulina în anumite moduri și ajută la controlul nivelurilor de zahăr din sânge.
Conservarea oaselor: Extractele hidroalcoolice de cuișoare includ compuși fenolici cum ar fi eugenolul și derivații săi, cum ar fi flavone, isoflavone și flavonoide. Aceste extracte au fost deosebit de utile în conservarea densității osoase și a conținutului mineral al oaselor, precum și în creșterea rezistenței la rupere a oaselor în cazurile de osteoporoză.
Proprietăți anti-mutagene: Mutagene sunt substanțele chimice care modifică structura genetică a ADN-ului cauzând mutații. Compușii biochimici găsiți în cuișoare, cum ar fi fenpropanoidele, au proprietăți anti-mutagene. Acestea au fost administrate pe celulele tratate cu mutageni și au fost capabili să controleze efectele mutagene la o rată semnificativă.
Stimulează sistemul imunitar: Ayurveda descrie anumite plante pentru a fi eficiente în dezvoltarea și protejarea sistemului imunitar. O astfel de plantă este cuișoarele. Bubura de flori uscată de cuișoare conține compuși care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar prin creșterea numărului de celule albe din sânge, îmbunătățind astfel hipersensibilitatea de tip întârziat.
Proprietăți antiinflamatorii: Cuișoarele au proprietăți anti-inflamatorii și ucide durerii. Studiile privind extractele de cuișoare administrate la șobolani de laborator sugerează că prezența eugenolului a redus inflamația cauzată de edem. De asemenea, s-a confirmat faptul că eugenolul are capacitatea de a reduce durerea prin stimularea receptorilor de durere.
Vindecarea bolilor orale: Cuișoare pot fi luate pentru boli de gingii cum ar fi gingivita și parodontita. Extractele de muguri de mugurea au controlat in mod semnificativ cresterea agentilor patogeni orali, care sunt responsabili pentru diverse afecțiuni orale. Cuișoarele pot fi, de asemenea, folosite pentru dureri de dinți datorită proprietăților lor de ucidere a durerii. Vezi aici pasta de dinți cu conținut semnificativ de cuișoare.
Proprietăți afrodisiace: Picanteriile, cum ar fi cuișoarele și nucșoara, se spune că posedă proprietăți afrodiziace, conform medicinei Unani.
Cure pentru dureri de cap: durerile de cap pot fi reduse cu ajutorul cuișoarelor. Faceți o pastă de câteva cuișoare și amestecați-o cu o picătură de sare de rocă lichidă. Adăugați acest amestec într-un un pahar de lapte. Acest amestec reduce durerile de cap rapid și eficient.
Efectele secundare ale utilizării cuișoarelor:
Uleiul de cuișoare: Uleiul de cuișoare nu trebuie utilizat direct; acesta trebuie să fie diluat fie în ulei de măsline, fie în apă distilată. Uleiul de extract de cuișoare este în general considerat sigur, dar anumite studii au arătat că posedă proprietăți citotoxice. Există două componente majore prezente în uleiul de extract de cuișoare, eugenol și B-cariofilină. Acești compuși au fost deosebit de eficienți împotriva fibroblastelor și a celulelor endoteliale.
Cuiburi de țigară: În Indonezia, cuișoarele sunt consumate pe scară largă sub formă de țigări, cunoscut sub numele de creteci. Aceste țigări de cuișoare au apărut ca o alternativă la țigările de tutun, dar cercetările arată că țigările de cuișoare sunt de fapt mai rele decât țigările convenționale. În cazul țigaretelor de cuișoare, cantitatea de nicotină, monoxid de carbon și gudron care intră în plămâni a fost mai mare decât cea din țigările normale de tutun.
sursa: organicfacts.com

Share This:

Lasă un răspuns