Efectele adverse ale ibuprofenului

Un nou studiu arata ca un analgezic frecvent consumat de către majoritatea oamenilor, si care este considerat în mod greșit „inofensiv” de milioane de oameni, este probabil, responsabil de mii de decese în urma unui stop cardiac in fiecare an.
Aceste studii sunt conformate de către Sudden Cardiac Arrest Foundation,(SCA) din Statele Unite, care spun că consumul de ibuprofen este una dintre cauzele principale de deces în rândul adulților de peste 40 ani în Statele Unite, dar și în alte țări, în care aproximativ 326200 de persoane se confruntă cu probleme cardiovasculare cu risc de stop cardiac subit(SCA) în fiecare an. Numai în SUA, nouă din cele 10 victime ale stopului cardiac subit(SCA) decedează. Rezultatele sunt ca urmare a indetificării Fundației a posibililor factori care pod duce la Stop Cardiac Subit (SCA – Sudden Cardiac Arrest).

În mod surprinzător, cu toate aceste studii, cauzele SCA sunt considerate încă necunoscute pe scară largă. în schimb, medicii optează pentru a arăta cu degetul factorii de risc vagi, cum ar fi antecedente familiale, probleme cardiace anterioare sau a colesterolului LDL (un marker surogat lung demascat pentru boli de inima].

Dar, ce se întâmplă dacă este atât de evident că consumul de medicamente pentru tratarea si prevenirea unor probleme antiinflamatoare nesteroidiene ar putea contribui la aceasta epidemie de de SCA?

Noul studiu privind cauzele opririi inimii arată că acesta poate fi o cauză secundară a administrării de medicamente antiinflamatore cu conținut de ibuprofen.
Într-un comunicat de presa emis de Societatea Europeana de Cardiologie pe tema inofensivitatii administrarii de antiinflamatoare, reiese ca deși analgezicele sunt considerate inofensive de către publicul larg sunt asociate unui risc semnificativ de crescut de stop cardiac.

Raportul a fost bazat pe un studiu intitulat, “Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug Use Is Associated With Increased Risk of Out-Of-Hospital Cardiac Arrest: A Nationwide Case-Time-Control Study,”, publicat în numarul din martie al European Heart Jurnal – Farmacologie cardiovasculară.
Profesorul Gunnar H. Gisalson, unul dintre cercetatori de bază, a explicat într-un interviu:
„Permiterea acestor medicamente pentru a fi achiziționate fără prescripție medicală, și fără nici un sfat sau restricții, transmite un mesaj către public că acestea sunt sigure.”
„Studiile anterioare au aratat ca acestea, sunt legate de creșterea riscului cardiovascular, ceea ce este un motiv de îngrijorare, deoarece acestea sunt utilizate pe scară largă.”
Studiul a analizat, la un total de 28,947 de pacienți care au prezentat un stop cardiac out-of-spital, în Danemarca, pe parcursul unui deceniu. Atacul de cord diferă față de un stop cardiac prin aceea că, prima implică deteriorarea inimii, și atunci se oprește alimentarea cu sânge (de obicei, prin obstrucție de circulație), în timp ce acesta din urmă implică daune ale inimii în sine care duc la oprire. 3376 dintre aceste persoane au fost tratate cu un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) până la 30 zile înainte de eveniment. Cele mai frecvente AINS utilizate au fost ibuprofenului (51%) și diclofenac (22%).
Rezultatele studiului au aratat ca utilizarea AINS a fost asociată cu un risc de 31% de favorizare a stopului cardiac. Ibuprofenul și diclofenacul a crescut riscul cu 31% și respectiv 50%. Naproxen, celecoxib și rofecoxib nu au fost asociate cu stopul cardiac.
Gunnar a remarcat cu privire la aceste constatări:
„Constatarile sunt un memento puternic care transmite că AINS nu sunt inofensive. Diclofenacul si ibuprofenul, ambele medicamente utilizate în mod obișnuit, au fost asociate cu un risc semnificativ de creștere a stopului cardiac. AINS trebuie folosite cu precauție și numai la indicațiile unui medic specialist. Acestea ar trebui să fie evitate probabil, la pacienții cu boli cardiovasculare sau cu factori de risc cardiovascular. ”
Aceasta nu este prima data cand cardiotoxicitate profundă a ibuprofenului a ajuns la lumină. Am raportat despre acest subiect în urmă cu cinci ani, într-un articol intitulat Iubuprofenul ucide mii de oameni în fiecare an, deci care este alternativa?

Credem cu tărie în remarcile finale din intevriu ale lui Gunnar când el spune:
„Mesajul transmis cu privire la medicamente AINS este greșit, deoarece credeți caă În cazul în care puteți cumpăra aceste medicamente dintr-un magazin, fără prescripție, atunci, probabil, crezi că „acestea sunt sigure”.
Studiile Fundației Apariției de Stop Cardiac Subit din SUA adaugă dovezi importante cu privire la efectele adverse cardiovasculare ale AINS și confirmă faptul că acestea ar trebui să fie luate în serios și utilizate numai după consultarea unui profesionist din domeniul sanitar fiind necesare eliberarea doar pe prescripție medicală.
Rețineți că și alte calmante comune, cum ar fi aspirina și acetaminofina (paracetamol), au, de asemenea, efecte secundare devastatoare, care sunt în mod obișnuit minimizate. Poți citi scrierile noastre anterioare referitoare la acest subiect:
Având în vedere dovezile clare că medicamentele calmante din gama farmaceuticelor clasice ne pot pune viața în pericol prin efectele lor secundare, alternativele naturale ar trebui să fie cercetate și puse în aplicare și mai mult. Pe GreenMedInfo.com există un număr de secțiuni de baze de date, care ar trebui să contribuie la eliminarea unor paradigme și descoperirea remediilor naturiste, utilizarea lor, și documentarea lor.
Totuși, în cazul în care consumi ibuprofen, trebuie să știi că doza maximă zilnică recomandată este de 800mg.
Sursa articol:
www.GreenMedInfo.com
www.drugs.com/ibuprofen.html
http://www.sca-aware.org

Share This:

Lasă un răspuns