Mâncare de post – CușCuș cu ciuperci

Cușcușul este specific Asiei Centrale, dar mai cu seamă ţărilor nord africane, Intersectând arome şi mirodenii variate, cuşcuşul este prin definiţie mâncarea deşerturilor, a locurilor sălbatice şi pustii, o mâncare exotică asemeni celor care o prepară. Istoria cuşcuşului este intrinsec legată de istoria evreilor sefarzi, alungaţi în secolul XV din Spania şi Portugalia de Inchiziţie şi stabiliţi în nordul Africii. Cuşcuşul se întinde ca o linie a istoriei, din vestul peninsulei Iberice, trecând prin sudul Franţei, Italiei, Greciei şi până în Orientul Apropiat şi Africa.

Cușcușul este un tip de granule sferice preparate din făină de grâu dur (semolină). Acesta a devenit de ceva vreme un aliment folosit și în bucătăriile europene. Prepararea cușcușului constă în umezirea cu apă a făinii de grâu dur și formarea unor granule sferice cu diametrul de aproximativ 1 mm.

În mod tradițional, cușcușul se gătește în vase de tip tajine și se servește alături de tocana de legume sau carne, dar și ca garnitură sau mâncare în sine, putând fi servit rece sau cald.

Cușcușul care se comercializează și la noi, în magazine naturiste si nu numai si este un cușcuș cu preparare rapidă (se prepară în doar câteva minute, conform indicațiilor de pe ambalaj).

Datele nutriționale pentru o porție (100 g de cușcuș crud) sunt aproximativ:

  • Calorii 376
  • Grăsimi 0.578 g
  • Colesterol 0 mg
  • Sodiu 10mg
  • Potasiu 166 mg
  • Carbohidrați  78 g
  • Proteine 13 g

Cușcuș cu ciuperci:

Ingrediente:

  • 500 g ciuperci;
  • 300 g cușcuș;
  • Ulei de masline;
  • 3 cepe (potrivite);
  • 3-4 linguri de bullion;
  • Sare;
  • Piper;
  • Patrunjel (verde sau uscat);

Cum se prepară?

Se pun la fiert 600 ml de apă cu puțina sare de hymalaia, când apa a dat în clocot se ia de pe foc se adaugă cușcuș-ul și se acoperă pentru 10 minute. Dupa 10 minute cușcuș-ul este gata.

Mod de preparare:

Se pune uleiul de măsline Într-o cratiță, se lasă să se încingă după care se adaugă ceapa tocată și se înnăbușe.

Se adaugă 200 ml apă și ciupercile tăiate feliuțe și se lasă la fiert până când acestea sunt gata. Se adaugă bulionul sarea și piperul după gust și se mai lasă la fiert 2-3 minute. Se adaugă cușcuș-ul gata preparat și pătrunjelul.

Se servește atât cald cât și rece.

Poftă bună!

Articol realizat de Patru Mihai

sursa:http://www.dishmaps.com

 

Share This:

Lasă un răspuns